Restauratie 2021 - 2029

Expo over de restauratie van de Sint-Gummaruskerk


In augustus 2021 starten de restauratiewerken aan de Sint-Gummaruskerk. Tijdens de werfperiode blijft de kerk regelmatig toegankelijk. Een tentoonstelling houdt bezoekers op de hoogte van de werken en geeft met filmpjes en foto’s uitleg over de geschiedenis en waarde van de kerk, over de lopende restauraties en over de glasramen.

In 2021 en 2022 gaat alle aandacht naar de materiaaltechnische onderzoeken aan de binnen- en buitenzijde van de kerk. Experten en bouwhistorici bekijken de stenen en de oorzaken van schade. Ze testen en bepalen hoe ze kunnen gereinigd en hersteld worden. Archeologen onderzoeken met scanners de ondergrond van de kerk. Op basis van deze informatie en resultaten wordt van 2022 tot 2026 de oostzijde van de kerk gerestaureerd en van 2026 tot 2029 de westzijde.

Herontdek mee de geschiedenis, de waarde en de schoonheid van de Sint-Gummaruskerk. Bezoek de expo en neem deel aan activiteiten zoals werfbezoeken en rondleidingen.

Praktisch:

  • Sint-Gummaruskerk, Kardinaal Mercierplein, ingang zuidzijde
  • Kerk en expo zijn tot 31 oktober 2021 vrij te bezoeken op zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur.
  • Open Monumentendag op zaterdag 12 september: doorlopend rondleidingen tussen 14 en 17 uur, reserveren is niet nodig.
  • Werfbezoek onder leiding van Steenmeijer Architecten op zaterdag 20 november: doorlopend tussen 11 en 17 uur, gratis, reserveren via www.lier.be/sintgummaruskerk
  • Volg het publieksprogramma op www.lier.be/sintgummaruskerk